remove_red_eye 347
favorite_border 1
share

Restorani

Podgorica a i Crna Gora su jako poznate po hrani i pićima specifičnim za ovaj dio Evrope. Kada su u pitanju pića ukoliko probate neko od crnogorskih crnih vina ili pak Nikšićko pivo, nećete ostati ravnodušni. Ova dva proizvoda zaštitni su znak Crne Gore i predstavljaju vrhusnke domete i u evropskim razmjerama kvaliteta. Povoljan geografski položaj Podgorice kao što smo rekli daje joj odličnu priliku da tehnološkim procesima od grožđa sa planataža 13 jul napravi „nektar života“ vrijedan poštovanja u svakom smislu. Vranac, Krstač, Procordem i Chardonnay predstavljaju brendove koji se u zadnje vrijeme nalaze čak i na stolovima na sjeverno američkom tržištu. Nikšićko pivo u svojoj svijetloj i tamnoj varijanti neizostavno je u ponudi svakog podgoričkog lokala. Rakija – alkoholni proizvod specifičan za zemlje Balkana, ovdje se proizvodi u nekoliko oblika. Najpoznatija bila bi svakako ona od grožđa – popularna lozovača, pa u ambalaži kombinata „13 jul“ nailazimo na Krunu i Prvijenac koje bi svaki turista neizostavno trebao probati kao što bi u škotskoj trebao probati viski.

I u Podgorici, kao i u većini crnogorskih opština možete osjetiti jak uticaj nacionalne kuhinje. Par jela specifično je na podgoričkom meniju. Ukoliko želite da osjetite duh Podgorice možete i sami pokušati da napravite podgoričke popeke ili šarana na podgorički način.

Popeci, tradicionalno podgoričko jelo su u stvari svinjski filei dobro istuceni i posoljeni. Potreban vam je bijeli kravlji sir koji treba da se izgnječi da se dobije kremasta smjesa. Sire se onda stavlja na sredinu istucčenog filea i file se onda urola i zatvori sa strana. Potrebno je umutiti dva jajeta i potrebna vam je prezla. Urolani file umočiti prvo u jaje, pa u prezlu, i zatim pOnovo u jaje pa u prezlu i pržiti duboko u ulju na jakoj vatri. Uz popeke ide i preliv koji se pravi od jednake količine majoneza i pavalake u šta se dodaje malo peršuna.

Ukoliko ste ljubitelj rječne ribe možete napraviti krapa na podgorički način. Isjeckate bijeli i crni luk, šargarepu, peršun i celer i to dobro izdinstate. Zasebo u drugoj šerpi stavite suve šljive da malo prookuvaju. Sirov krap se zareže na mjestima gdje će se sijeći parčad i dorbo se osoli. Krap se peče ucijelo. Stavi se u pleh a oko njega se stavi dinstano povrće i Prethodno procijeđene šljive. U pleh se dolije voda da prekrije krapa i ubaci se da se peče.